Thursday, June 20, 2013

Istorija političke organizacije

Svaki put se nanovo iznenadim kada vidim koliko su principi političkog organizovanja stari. Već sam pisao o Abrahamu Linkolnu i njegovim uputstvima, a sada vam nudim integralni tekst cirkularnog pisma upućenog iz izbornog štaba Vigovaca[1] još 1840. godine. Original na engleskom jeziku možete pogledati ovdje.

Skoro sve ove instrukcije vrijede i danas, i široko se koriste u političkim partijama. Vremenom su se mijenjali alati za čuvanje i analiziranje podataka, odnosno sredstva komunikacije, ali je princip isti. Evo teksta pisma:

Cirkularno pismo iz glavnog izbornog štaba Vigovaca[2]
31. januar 1840. godine



POVJERLJIVO


Gospodo, poštujući rezoluciju donesenu na Konvenciji Vigovaca[3] imenovali smo vas u Centralni odbor Vigovaca za vaš okrug. Dato vam povjerenje sastojaće se od opreza i rada: ali nadamo se da će slava vašeg doprinosa u svrgavanju korumpirane vlasti koja sada kontroliše našu voljenu zemlju, biti dovoljna nagrada za vrijeme i trud koji ćete uložiti. Naša hrišćanska braća iz čitave Unije se sastala na Konvenciji i nakon dugog vijećanja i uzajamnih ustupaka, izabrali su kandidate za Predsjednika i Potpredsjednika, dostojne ne samo za nas, već vrijedne podrške svakog iskrenog patriote, koji želi spas naše zemlje i časno i pošteno upravljanje njenim institucijama.

Da bismo zbacili uvježbane grupe protivnika, čiji su plaćeni zvaničnici uvijek na oprezu, a čiji su zavedeni sljedbenici spremni da se uvijek povinuju i najmanjim njihovim naredbama, svaki Vigovac ne samo da mora znati svoju dužnost, nego mora biti čvrsto riješen, po bilo koju cijenu truda i vremena, da je vjerno i obavi.

Naša namjera je da organizujemo čitavu Državu, tako da svaki Vigovac može biti izveden na biračko mjesto na predstojećim predsjedničkim izborima. Ali ovo ne možemo uraditi bez vaše saradnje; te kao što mi izvršavamo svoje obaveze, tako očekujemo da ćete i vi svoje.
Nakon pomnog razmišljanja, slijedi plan organizovanja, i obaveze svakog od odbora po okruzima.

1. Podijeliti svoj okrug u mala područja, i u svakom području imenovati pododbor, čiji zadatak će biti da napravi savršenu listu svih birača u tom području, i da sa sigurnošću utvrdi za koga će glasati. Ako sretnu ljude koji se dvoume koga će podržati, takve birače treba odvojiti u posebnu grupu, sa imenom čovjeka kojeg će najvjerovatnije podržati.

2. Dužnost ranije pomenutog pododbora će biti da STALNO DRŽI NA OKU BIRAČE KOJI SE DVOUME, i da s vremena na vrijeme SA NJIMA RAZGOVARAJU oni U KOJE IMAJU NAJVIŠE POVJERENJA, i da im u ruke daju takve dokumente koji će ih prosvijetliti i uticati na njih.

3. Njihova će dužnost biti i da vas izvještavaju, najmanje jednom mjesečno, o progresu koji su načinili, a na dan izbora da su se postarali da je svaki Vigovac doveden na biračko mjesto.

4. Pododbori da budu formirani odmah, a do kraja aprila moraju da pošalju svoj prvi izvještaj.

5. Od danas, svakog prvog u mjesecu, očekujemo da se čujemo sa vama. Nakon prvog izvještaja vaših pododbora, osim u slučaju da pronađete mnogo birača koji se dvoume, sa velikom sigurnošću možete reći kako će vaš okrug glasati. U svakom vašem pismu upućenom nama, navešćete broj sigurnih glasova, i za nas i protiv nas, kao i broj birača koji se dvoume, sa svojim mišljenjem kako će oni glasati.

6. Kada se čujemo sa svim okruzima, moći ćemo reći, sa sličnom preciznošću, politički izgled Države. Ova informacija će vam biti proslijeđena čim je dobijemo.

7. U dodatku se nalazi prospekt za bilten[4] koji treba izdavati sve do završetka predsjedničkih izbora. Njime MI UPRAVLJAMO, i svaki Vigovac u državi MORA da ga uzme. Biće objavljen tako da svako može da ga priušti. MORATE PRIKUPITI SREDSTVA I PROSLIJEDITI IH NAMA ZA DODATNE KOPIJE - svaki okrug treba da pošalje PEDESET ili STO DOLARA - pa će vam biti proslijeđene kopije za distribuciju među našim POLITIČKIM PROTIVNICIMA. Bilten će biti posvećen isključivo velikim događajim u koje smo uključeni. Odmah pronađite pretplatnike i proslijedite nam ih.[5]


8. Odmah nakon bilo kakvih izbora u vašem okrugu, morate nas informisati o rezultatima; a nakon bilo kakvih opštih izbora, mi ćemo vama proslijediti slične informacije.

9. Senator u Kongresu će biti izabran po našem zakonodavstvu. Neka vas lokalni interesi ne podijele, već odaberite kandidate koji mogu uspjeti.

10. Plan operacija će naravno biti SAKRIVEN OD SVIJU osim NAŠIH DOBRIH PRIJATELJA, koji imaju pravo da ih znaju.[6]

Sa velikom vjerom u naše ciljeve, snagu naših kandidata, i odlučnost Vigovaca na svakom mjestu da izvršavaju svoje obaveze, idemo u posao organizovanja Države, uvjereni u uspjeh. Brojni smo, i ako se budemo dobro organizovali i radili, sa hrabrim HARISONOM[7] na čelu, sučelićemo se sa našim protivnicima, i poraziti ih u svim dijelovima Unije.

Adresirajte vaša pisma na Dr A.G. Henrija.

U potpisu

A. G. HENRY, E. D. BAKER,
R. F. BARRETT, J. F. SPEED.
A. LINCOLN





[1] Vigovci (The Whig Party) je politička partija koja je postojala u 19. vijeku u Americi. Partija je formirana kao opozicija politici Predsjednika Endrjua Džeksona i njegove Demokratske partije.
[2] Illinois State Register, 21. februar 1840. godine. Iako pismo nosi datum iz januara, izgleda da nije pušteno prije 4. februara.
[3] Održana u Springfildu 7. i 8. oktobra 1939. godine
[4] Pojavilo se ukupno 18 brojeva biltena „Stari vojnik“ (The old Soldier) od 1. februara 1840. godine do novembarskih predsjedničkih izbora
[5] 25. februara 1840. godine, sudija Tomas C. Braun je pisao da Stari vojnik ima osam hiljada pretplatnika, a da očekuju dvadeset hiljada.
[6] Tajnost nije bila baš na nivou. Štampa naklonjena Demokratama je posvetila veliku, donekle i pretjeranu pažnju, na ovo cirkularno pismo u roku od nekoliko sedmica. Tajnost koju je želio glavni odbor Vigovaca je izgleda imala namjeru da iznenadi protivnike. Demokrate su jako dobro koristile organizaciju, tako da su Vigovci bili primorani na isto u samoodbrani.
[7] Vilijam Henri Harison (William Henry Harrison) je bio deveti Predsjednik Sjedinjenih Država. Njegov mandat je do danas ostao najkraći, jer je umro samo 32 dana nakon inauguracije. Harison je bio kandidat Vigovaca na izborima 1840. godine. Partija Vigovaca ga je jedinstveno podržala, a svoju kampanju je bazirao na herojskoj vojničkoj prošlosti i posrnuloj američkoj ekonomiji.

No comments:

Post a Comment