Monday, October 27, 2014

Uporedni pokazatelji opštih izbora 2006-2014.


Tabela se odnosi na izbore za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Utvrđeni kompletni rezultati opštih izbora 2014.

Konačno je CIK objavio potpune rezultate za sve nivoe. Tačno 15 dana nakon održanih izbora. To je potpuno ista dinamika kao i prije 4 godine, ali je ovaj put bilo mnogo više nervoze, kritika i nestrpljenja, jer su u Republici Srpskoj rezultati pobjeda izuzetno "tijesni", i za pojedinačne funkcije, kao što je tijesna i većina u Narodnoj skupštini RS.

Srpski član Predsjedništva BiH:


Predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske:


Narodna skupština Republike Srpske:


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (iz Republike Srpske)



Sunday, October 26, 2014

Preliminarni rezultati u osvit utvrđenih potpunih rezultata

CIK najavljuje da bi utvrđeni rezultati mogli biti objavljeni sutra, 27.10. Prije objavljivanja potpunih rezultata, evo najnovijih podataka, nakon što su prebrojani glasovi poštom, u odsustvu itd.


Domovina je prestigla i Socijalističku partiju po broju glasova, ali nema promjene u distribuciji mandata:


Što se pojedinačnih funkcija tiče, nema velikih promjena:




Thursday, October 23, 2014

Ažurirani podaci o glasanju poštom

Centralna izborna komisija je objavila nove rezultate iz Glavnog centra za brojanje. Uglavnom se odnose na glasove poštom, ali tu su i glasovi u odsustvu, mobilni timovi, potvrđeni glasački listići i DKP. Po nivoima za Republiku Srpsku, evo koliko je važećih listića:

Predsjedništvo BiH
17.079
Predsjednik Republike Srpske
18.303
Parlament BiH
18.535
Narodna skupština RS
18.488

Kao što sam juče i najavljivao, koalicija Domovina je dobila najviše glasova i po trenutnoj kalkulaciji ima 5 mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Mandat je izgubio SNSD, koji sada ima 29 poslaničkih mjesta u NS RS. Takođe, Domovina je pretekla po ukupnom broju glasova NDP, a ozbiljno se približila Socijalističkoj partiji.


Što se pojedinačnih funkcija tiče, nema značajnijih promjena:



Veoma važno je imati na umu da još uvijek nema novih rezultata sa redovnih biračkih mjesta, da ih nedostaje 11% u ukupnom zbiru, što može dovesti do novih pomjeranja u distribuciji mandata za NS RS.

Wednesday, October 22, 2014

Preliminarni rezultati za pojedinačne funkcije

Ovo je stanje na dan 22.10.2014. godine, po preliminarnim, nepotpunim rezultatima CIK-a. Posljednjih 3-4 dana novi podaci se odnose isključivo na glasove poštom, odnosno glasove u odsustvu, mobilne timove i DKP. Prebrojano je oko 16.000 glasova.

Za Predsjedništvo BiH Ivanić vodi sa 6546 glasova:


Što se tiče pozicije Predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, Dodik vodi sa 8137 glasova. Ramiz Salkić je bošnjački potpredsjednik, a Josip Jerković hrvatski:


Za Narodnu skupštinu RS nije bilo promjena, ali se Domovina približila petom mandatu. Bukvalno im fali 8 glasova da bi dobili osmi mandat, koji bi po trenutnim rezultatima izgubio SNSD. Takođe, Domovina ima samo 206 glasova manje od NDP-a. Međutim, računajte da nedostaju rezultati sa 11% redovnih biračkih mjesta gdje SNSD dobija mnogo više glasova.


Tuesday, October 21, 2014

Raspored mandata u NS RS

Kandidati veoma pažljivo prate lične glasove, tako da su mediji već izvještavali o sastavu Narodne skupštine Republike Srpske. Naravno, prije toga treba odrediti koliko koja stranka osvaja mandata. Juče je CIK objavio i prve rezultate glasanja putem pošte. Evo kako trenutno izgleda raspored mandata po izbornim jedinicama za NS RS:



Izborna jedinica



1
2
3
4
5
6
7
8
9
komp.
total
SNSD
2
3
5
2
2
3
2
2
3
6
30
SDS
2
2
3
2
2
3
2
2
2
4
24
DNS
1
1
1

1
1
1


2
8
PDP
1
1
1


1
1

1
1
7
NDP


1


1



3
5
SP


1





1
3
5
Domovina
1



1

1


1
4

7
7
12
4
6
9
7
4
7
20
83


Očekivano, koalicija Domovina je dobila najviše glasova u odsustvu, putem pošte i iz DKP-a - ukupno 3.484, ali se raspored mandata nije promijenio. Treba im još oko 3.000 glasova, da bi mogli razmišljati o petom mandatu. Moguće je da će te glasove i dobiti prebrojavanjem preostalih glasačkih listića koji su stigli poštom, ali treba računati da još uvijek nije prebrojano oko 11% redovnih biračkih mjesta, a tu veće stranke dobijaju srazmjerno više glasova itd. itd.

Takođe, očekivao sam da bi koalicija okupljena oko HDZ-a u izbornoj jedinici 4 mogla osvojiti direktan mandat. Međutim, za sada nisu ni blizu, iako su dobili preko 1.400 glasova poštom.

Zanimljivo, kada se pogleda gornja tabela, vidi se da SDS ni u jednoj izbornoj jedinici nema više direktnih mandata od SNSD-a, pa čak i u izbornoj jedinici 6 (Bijeljina), gdje su SNSD-ovi pojedinačni kandidati doživjeli potop.

Thursday, October 16, 2014

Rezultati izbora 2014, lokalna vlast - prednost ili balast

Šta znači političkoj partiji imati lokalnu vlast u vrijeme opštih izbora? Bez obzira na mogućnost da se lokalni resursi stave u službu opštih izbora, generalno je na ovim izborima to bila omča oko vrata. Posljedica je to ekonomski loše situacije, ali isto tako i loše stranačke organizacije i slabih kadrovskih rješenja. Da ne bih govorio uprazno, evo liste opština gdje je SNSD izgubio načelnika 2012. godine, a 2014. godine pobijedio:


  1. Kozarska Dubica
  2. Gradiška
  3. Srbac
  4. Oštra Luka (uz napomenu da je 2012. godine pobijedio načelnik DNS-a)
  5. Kostajnica (Željka je izgubila malom razlikom, ostala tri nivoa je SNSD dobio)
  6. Šipovo
  7. Kneževo
  8. Petrovo (SNSD dobio sve osim NS RS)
  9. Teslić (SNSD dobio sve osim Parlamenta BiH, istina veoma mala razlika za pojedinačne funkcije)
  10. Šekovići (SNSD-ov načelnik izabran 2011. godine na prijevremenim izborima, 2012. godine izgubio na redovnim lokalnim izborima)
  11. Han Pijesak
  12. Trnovo
  13. Višegrad
  14. Rudo
  15. Čajniče
  16. Trebinje
Iz ove perspektive izgleda da je SNSD-u bilo dobro što je gubio načelnike na lokalu. Ali treba se prisjetiti i situacije iz 2012. godine kada je najčešće bila situacija "jedan protiv svih", i SNSD-ovi kandidat za načelnike su gubili od kandidata veoma širokih koalicija (koje su ponegdje uključivale i DNS i SP). Ono što su mnogi namjerno ili slučajno previdjeli tada, jeste da je SNSD kao stranka ostao jak, pa je u mnogim gore navedenim opštinama imao najviše glasova za odborničke liste (Koz. Dubica, Gradiška, Srbac, Oštra Luka, Šipovo, Kneževo, Šekovići, H. Pijesak, Trnovo, Rudo, Trebinje).

Ova priča ima i drugu stranačku stranu - opštine gdje SNSD dugo drži lokalnu vlast, a sada je izgubio: Novi Grad, Kotor Varoš, Brod, Derventa, Modriča.

Iz priče namjerno isključujem opštine koje su najteže stradale u poplavama - Šamac, Doboj, pa i Bijeljinu. U Šamcu je SNSD doživio potop, u Doboju je egal, dok u Bijeljini, čini mi se, nisu poplave presudile, nego sjajni (organizaciono) Mićo Mićić, koji je dokazivao svoju snagu.

Ovi izbori mi liče na teniski meč u kojem je SNSD jači igrač, diktira igru (osim u Bijeljini), pravi mnogo direktnih poena, ali i mnogo neiznuđenih grešaka (unforced errors), tako da je u zbiru rezultat prilično izjednačen.

Wednesday, October 15, 2014

Rezultati izbora 2014

Počelo je prebrojavanje glasova. Počela je uobičajena priča medija kako se ne zna ko je pobijedio, kako se glasovi prebrojavaju unedogled, kako sistem ne valja, kako su ovo izbori u kojima se najduže čeka na konačni rezultat itd.

Ne mislim da su ovo baš nešto specifični izbori. Na prošlim opštim izborima 2010. godine, rezultati su došli 15 dana nakon dana izbora. I sada možemo očekivati nešto slično, odnosno rezultate do kraja oktobra. Inače CIK ima zakonsku obavezu da proglasi konačne rezultate do 12. novembra.

S obzirom da kad već postoji glasanje poštom, normalno je dopustiti da dođu svi glasovi koji su poslani do 12. oktobra. Njihovo prebrojavanje kreće tek sutra. I nepotvrđeni listići se moraju provjeriti, odnosno provjeriti da li oni koji su glasali - imaju pravo na to.

Druga činjenica jeste da niko nije očekivao ovako malu razliku između Željke i Ivanića. Na preko 300.000 glasova koje su oba kandidata osvojili, razlika je u 1.000 glasova. To je stvarno mninimalno u rangu statističke greške. Bez prebrojavanja glasova poštom, niko ne može 100% utvrditi pobjednika. Pa i za Predsjednika Republike Srpske razlika je manja od očekivanog broja glasova poštom, mada je tu situacija mnogo izvjesnija.

Druga stvar koja se mistifikuje jeste određivanje broja mandata u parlamentima. Kod nas se koristi Sainte-Laguë-ov metod, a ne D'Hondt-ov metod kako se nekada pominje, mada su ova dva metoda slična. Koga interesuje, mogu objasniti:) U današnjim rezultatima CIK-a i silnim procentima koji se iščitavaju, uključujući njihove pres konferencije, propuštena je činjenica da se promijenio raspored mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske. DNS je izgubion jedan mandat, a Domovina dobila. Evo kako stvari stoje prema preliminarnim rezultatima CIK-a od 15.10.2014. godine:

Stranka Broj mandata
SNSD 30
SDS-PUP-SRS RS 24
DNS-NS-SRS 8
PDP 7
NDP 5
SP 5
DOMOVINA 4

Hajde da se bavim malo predviđanjima. Očekujem još glasova poštom za koaliciju Domovina, pa bi možda mogli osvojiti još jedan mandat. U tom slučaju bi ga izgubili NDP ili SNSD.

P.S. Preporučujem svima koji se bave analizom izbora post mog druga Rajkule.