Thursday, December 1, 2011

Politička poruka (3)

Evo meni omiljene poruke. To je poruka Ronalda Regana iz 1984. godine. Nakon 4 godine provedene u Bijeloj kući, Regan se borio za svoj drugi mandat i igrao na kartu ekonomskog napretka koji je napravljane u vrijeme njegovog prvog mandata:

Opet je jutro u Americi. Danas će više muškaraca i žena krenuti na posao nego ikada prije u istoriji zemlje. Uz kamatne stope koje su samo oko polovine rekordnih kamatnih stopa iz 1980. godine, skoro 2.000 porodica će danas kupiti novi dom, više nego ikada u protekle četiri godine. Ovog poslijepodneva 6.000 mladih parova će se vjenčati, a sa inflacijom koja je upola manja nego prije četiri godine, sa sigurnošću oni mogu gledati u budućnost.

Ponovo je jutro u Americi i pod vođstvom Predsjednika Regana naša zemlja je ponosnija, jača i bolja. Zašto bismo uopšte željeli da se vratimo tamo gdje smo bili prije manje od četiri godine?


Ova poruka je skoro pa školski primjer dobre poruke:

Zašto glasati za Regana?
  • Zato što je zaposlenost rekordno visoka, zato što je lako kupiti kuću;

Koja je razlika u odnosu na protivnika (Demokrate)?
  • Bili su na vlasti do prije četiri godine i s njima smo imali inflaciju, nezaposlenost i visoke kamatne stope.
Emocije budi samim pominjanjem jutra koje simbolizuje buđenje i rađanje nečeg novog, srećni ljudi koji imaju posao, stvaraju svoje poridice i dom.


Jedino je nešto duža nego što pravila nalažu, ali po potrebi se može i skratiti, zavisno od situacije.

Da ne bi ispalo da samo pominjem američke kampanje, evo i primjera iz Republike Srpske. Poruka je iz kampanje Dimitrija Ivanića za načelnika Bijeljina na prijevremenim izborima 2005. godine. I sâm sam radio na razvoju ove poruke, i kada je čujem sa ove vremenske distance, još uvijek mi zvuči prilično dobro. Poruka je glasila:

Biјelјina konačno ima šansu da raskrsti sa kriminalom i korupciјom. Gradu treba nova infrastruktura i ekonomski razvoј, a selu da ubire plodove svog rada. Izaberimo Dimitriјa Ivanića, vriјednog i poštenog čovјeka iz naroda da bude na čelu ovih promјena.

Iz ove poruke izvučen je slogan:

Novi načelnik za novu Bijeljinu


Poruka govori dobre osobine kandidata (vrijedan, pošten, narodni čovjek), pravi razliku u odnosu na protivnika (raskrstiti sa kriminalom i korupcijom), pokriva ciljne grupe (urbano i seosko stanovništvo) i prilično je kratka i jasna.

Moram reći da je Dimitrije tu kampanju izgubio. Ali razlog poraza sigurno ne leži u poruci, već u organizaciji koje je imala mnoge manjkavosti. A znate da zastupam tezu da je organizacija ključ uspješne kampanje.