Thursday, November 17, 2011

Slogan

Kao što sam rekao u prethodnom postu, slogan je kratka fraza koja se koristi u promociji da izrazi ciljeve ili prirodu neke organizacije, kompanije ili proizvoda. Tako se i u političkom marketingu slogan koristi da kaže nešto o kandidatu ili stranci, a stavlja se u video materijale, letke, postere ili bilborde. Ali sam po sebi nije dovoljan da ubijedi birače da glasaju za stranku.

Već znate da volim automobile, pa da vidimo kakve to slogane koriste auto industrija.

Volkswagen-ov slogan je "Das Auto". Ovaj slogan dobro odslikava kakav stav naši kupci imaju prema ovoj marki. Mnogi ovdje i smatraju da je samo VW auto, a sve ostalo je smeće.

Ranije je VW koristio slogan "Aus Liebe zum Automobil" (Iz ljubavi prema automobilu), mada smatram da njihovu filozofiju bolje odražava novi slogan.

Da vidimo još jednu marku iz VW grupacije - Seat. Njihov slogan je "Auto Emocion". Time pokazuju poziciju koju imaju u koncernu. Zaduženi su da prave sportske automobile, koji bude emocije.

I Audi pripada VW koncernu i njihov slogan je "Vorsprung durch Technik" (Napredak uz pomoć tehnologije). Audi je oduvijek bio poznat po primjeni savremene tehnologije u svojim automobilima i vrhunskim tehnološkim rješenjima, pa je slogan prilično logičan i nisu ga mijenjali već 40 godina.

Zašto nam je ovo bitno? Zato što niti jedan kupac ne bi kupio VW zato što mu prodavač kaže: "To je Auto." ili "Napredak uz pomoć tehnologije." Uz te slogane slijedi i priča o kvalitetnom, nepoderivom Volkswagen-u, tehnološki savršenom, prestižnom Audi-ju ili sportskom Seat-u. Neke poruke su toliko jako ukorijenjene i prenose se od čovjeka do čovjeka ili su već postali urbane legende (Golf 2), da ih nije potrebno posebno ni iznositi, dok oni koji se bore za svoj udio na tržištu moraju uložiti mnogo napora da kupcima prenesu poruku zašto baš kupiti Seat, a ne Alfu, BMW ili Hondu.

No comments:

Post a Comment