Tuesday, June 18, 2013

Žene (i mladi) u politici

Mnogo vremena je prošlo otkako sam napisao posljednji post, nezavršenu analizu lokalnih izbora 2012. godine. Izbori su prošli, ima više od pola godine, sada birači već znaju kakvi su oni koje su birali. Ali to ostavljam njima - da žive sa svojim uspjesima ili promašajima.

S obzirom da sam u posljednje vrijeme radio dosta seminara na temu zastupljenosti mladih i žena u politici, želim na blogu da podijelim neke statističke podatke. Prije svega jer postoje samo zbirne analize i analiza CIK-a po opštinama, ali nigdje nisam pronašao analizu po strankama. Zato sam se naoružao strpljenjem i odvojio dovoljno vremena da opštinu po opštinu analiziram kakav je izborni rezultat. Ovaj post može poslužiti i drugima, da ne moraju sami da broje sve kandidate.
Vidi se da najveće stranke imaju i najviše izabranih žena, dok neke stranke (Šešeljevi radikalni npr.) uopšte nemaju žena u svojim redovima.
SNSD je po pitanju zastupljenosti žena i dalje najbolji, prati ga SDS, dok svi ostali zaostaju. Pri tom imajte na umu da smjernice Evropske komisije teže zastupljenosti od 40%.

Evo kako to izgleda kada se uporede rezultati lokalnih izbora u Republici Srpskoj 2008. i 2012. godine.

Došlo je i do apsolutnog i relativnog smanjenja broja žena u lokalnim skupštinama. Istina, smanjenje nije veliko, ali trend ne ohrabruje.

Ja bih volio uraditi ovakvu analizu i za mlade, ali podaci o godištima izabranih odbornika nisu javno dostupni za sve opštine. Podacima jedino raspolaže CIK, međutim do sada nisu objavljivali starosnu strukturu izabranih odbornika. Na zvaničnim veb prezentacijama nekolicine opština/ gradova moguće je pronaći godišta i druge podatke za aktuelne odbornike, ali ima mnogo opština koje ove podatke nemaju, ili čak nisu ažurirali ni podatke o sastavu skupštine opštine/ grada na osnovu rezultat lokalnih izbora 2012. godine.

Ipak, evo dva zanimljiva grafikona koji govore o učešću mladih na izborima, za područje cijele BiH. Prvi grafikon uporedno pokazuje odziv mladih (do 30 godina) i "starih" (preko 30 godina) na izborima od 2002. do 2012. godine. Drugi pokazuje odziv mladih na posljednjim izborima, ali tačno po godištima (od 18 do 30 godina).

Postoji vjerovanje da su mladi nezainteresovani za izbore, da je njihova izlaznost slaba. I dok vidimo da izlaznost mladih jeste konstantno manja od izlaznosti onih preko 30 godina, ta razlika nije velika - radi se samo o 2 do 3 procenta. Interesantan je i drugi grafikon koji pokazuje da najmlađi birači sa 18 i 19 godina, koji po prvi put glasaju na izborima, imaju najveću izlaznost, dok se približavanjem 30-toj godini zainteresovanost za izbore smanjuje. Dostupni podaci govore da su "najbolji" birači u dobi između 50 i 70 godina, jer je njihova izlaznost preko 60%.

Za kraj, jedan uporedni grafikon o izvršnoj vlasti.
Vlada Republike Srpske, pored toga što na čelu ima ženu, i po broju ministarki je bolja od vlada u regionu i približava se toj željenoj cifri od 40% žena.

No comments:

Post a Comment